Група кодів | Клас | Характеристика |
Е100-Е182 | барвники | підсилюють або відновлюють колір продукту |
Е200-Е299 | консерванти | збільшують термін зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибків, бактеріофагів |
Е300-Е399 | антиокислювачі | захищають від окислення |
Е400-Е499 | стабілізатори | зберігають задану консистенцію |
Е500-Е599 | емульгатори | створюють одноманітну суміш речовин, які між собою не змішуються |
Е600-Е699 | підсилювачі | підсилюють смак і запах |
Е900-Е999 | піногасники | запобігають утворенню піни або знижують її рівень |
Е1000 | інші | глазуратори, підсолоджувачі, розрихлювачі |
Застереження | Код добавки |
висипка | Е311–313 |
дуже небезпечний |
Е121, Е123, Е240 |
не дозволені в Україні |
Е103, Е107, Е111, Е125, Е127, Е128, Е140, Е153–155, Е160, Е166, Е173–175, Е180, Е182, Е209, Е213–219, Е225–228, Е230–233, Е237, Е238, Е241, Е263, Е264, Е282, Е283, Е302, Е303, Е305, Е308-314, Е317, Е318, Е323-325, Е328, Е329, Е343–345, Е349–352, Е355–357, Е359, Е365–368, Е370, Е375, Е381, Е384, Е387–390, Е399, Е430, Е408, Е409, Е418, Е419, Е429–436, Е441–444, Е446, Е462, Е463, Е465, Е467, Е474, Е476–480, Е482–489, Е491–496, Е505, Е512, Е519, Е521–523, Е535, Е537, Е538, Е541, Е542, Е550, Е554–557, Е559, Е560, Е574, Е576, Е577, Е580, Е622–625, Е628, Е629, Е632–635, Е640, Е641, Е906, Е908–911, Е913, Е916-919, Е922, Е923, Е924, Е925, Е926, Е929, Е943, Е944–946, Е957, Е959, Е1000, Е1001, Е1105, Е1503, Е1521 |
небезпечний | Е102, Е110, Е120, Е124, Е127 |
підвищений холестерин |
Е320–322 |
підозрілий | Е104, Е122, Е141, Е150, Е171, Е173, Е180, Е241, Е477 |
ракотворний | Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213–217, Е240, Е330, Е447 |
розлад кишківника | Е221–226 |
розлад тиску | Е250, Е251 |
розлад шлунка | Е338–341, Е407, Е450, Е461–466 |
хвороби нирок і печінки | Е171-173, Е320–322 |
шкідливий для шкіри | Е230–232, Е238, Е239 |